Obeti za letošnje leto Koronarnemu društvu Ilirska Bistrica niso bili ravno vzpodbudni. Zvišanje stroškov za najemnine telovadnic in poslovnih prostorov, za ogrevanje, za druženja in še kaj na eni strani, pa zmanjšanje letnega zneska dotacije občine in še usihanje števila sponzorjev na drugi strani, so vodstvo in članstvo spravile v hude skrbi. 

 

A kot se spodobi za »koronarce«, smo staknili glave, zavihali rokave in se odločili, da bomo pač več prispevali iz lastnih žepov. Saj vemo točno za kaj in prepričani smo bili, da bo po naši meri. To je bil razlog, da smo si kljub vsemu zastavili pester in bogat letni program.       

Program vseživljenjske rehabilitacijske vadbe je  nemoteno  potekal v vseh devetih vadbenih skupinah, dvakrat mesečno po eno uro, od začetka  leta pa vse do 24. junija. Program je vodilo 12 posebej usposobljenih vaditeljic in vaditeljev. Zaključek t.i. spomladanske sezone vadbe smo po posameznih vadbenih skupinah najprej obeležili z družabnimi srečanji vseh devetih skupin ter ga zaključili z društvenim pohodom in družabnim srečanjem članstva. Tako smo na najlepši način istočasno počastili slovenski državni praznik Dan državnosti 25. junij. Zbrali smo se Pri Davorju na Topolcu ter se po ogrevalnih vajah v senci  odpravili na pohod do Podstenj. Ob prijaznem sprejemu domačinov, na čelu z Milivojem Kalužo, so nam predstavili vas in njene značilnosti (vaško cerkev z odlično urejeno okolico, etnografske zbirke Rudija Valenčiča, mlin Bogdana Nemca itd.). Kaže, da smo jih navdušili tudi mi, saj so se nam  Podstenjke oddolžile  s »fino« kavo in osvežilnimi napitki. Uradni zaključek vadbe pa je sledil ob malici v Gostilni Zemonska vaga, kjer je za razpoloženje poskrbel Milivoj s svojo harmoniko. Program vadbe bomo nadaljevali 20. septembra na vseh dosedanjih devetih lokacijah.

Opolnomočenje bolnikov pa tudi širše javnosti smo pričeli s preventivnim zdravstvenim predavanjem z naslovom HOLESTEROL IN DRUGE LIPIDEMIJE TER NJIHOVO OBVLADOVANJE. Predavanje s pogovorno delavnico v mali dvorani Doma na Vidmu je društvo organiziralo v četrtek, 9. februarja. Nosilka dogodka je bila Barbara Dekleva, dr. med., spec. družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica. Polna dvorana udeležencev  in dolg aplavz zahvale sta bila dokaz, da smo izbrali zanimivo zdravstveno temo in odlično predavateljico.

Veselimo se že novega predavanja z delavnico, ki bo v tednu »krompirjevih počitnic«, ko bomo lahko bolje spoznali revmatoidna vnetna obolenja, njihovo prepoznavanje in preprečevanje.

 

Družabništvo, rekreacijski pohodi in letni izlet po zanimivih krajih predstavljajo nadgradnjo in obogatitev osnovnih programov telesne vadbe in krepitve zdravja.

 

Prvi sklop tvori program S plesom po zdravje. Prvo letno plesno srečanje smo organizirali na pustno soboto, 18. februarja v Domu na Vidmu. S plesom kot rekreacijskim dogodkom, z druženjem in organiziranim ter vodenim večerom nam je bilo tudi tokrat lepo.

Drugo letošnje družabno srečanje smo organizirali že po občnem zboru v mesecu  marcu, prvi rekreacijski pohod pa 22. aprila in sicer Po desnem bregu Jezera Klivnik. Takrat je na Ilirskobistriškem celo prenehalo nekajdnevno deževje in veliko množico pohodnikov ( članov in prijateljev društva) je spremljalo lepo vreme. V okrepčevalnci PRI KORAJŽNKU smo si nato pričarali poseben in čudovit dan.

Namesto letnega izleta, ki tradicionalno zaznamuje mesec maj, smo se z avtobusom družbe LARIS  odpravili na Vseslovensko srečanje koronarnih društev in klubov, ki je potekal v petek, 16. junija v Velenju. Z oglasno tablo na sprednjem steklu avtobusa smo opozarjali druge udeležence in meščane Velenja, da prihajamo iz »naše« Ilirske Bistrice. Sodelovali  smo pri otvoritvi nove Velenjske srčkove poti Okoli Škalskega jezera in vzbujali pozornost z našimi prepoznavnimi rdečimi društvenimi majicami z zanimivim in dobro vidnim logotipom, sicer nas ne bi toliko fotografirali.

Približno tako je bilo v prvem polletju. Sedaj smo na počitnicah, a ne vsi. Imamo vadbeno skupino, ki se redno dobiva tudi preko poletja in nadaljuje z gibanjem in nabiranjem novih moči za jesen. Veliko posameznikov pa nadaljuje z vadbo na domu ob pomoči in s podporo oddaj TV Galeja Za zdravje gre.

Organizirali smo se tudi v začetku avgusta ter se na različne načine vključili  v akcije pomoči za prizadete v poletnih ujmah in povodnjih. Pri tem smo se medsebojno vzpodbujali in se tudi odzvali kot društvo. V okviru akcije Stopimo skupaj je društvo nakazalo  dostojen denarni prispevek.

Jesenski program  bomo pričeli sredi septembra. 

 

Najprej bo na vrsti ponoven zagon programa redne telesne vadbe  na lokacijah Dom na Vidmu in OŠ D. Ketteja v Ilirski Bistrici, Vaški dom v Jasenu, OŠ Podgora v Kuteževem, OŠ Jelšane v Jelšanah, OŠ Podgrad v Podgradu, OŠ Knežak v Knežaku in Dom krajanov na Pregarjah. Kot vsako leto pričakujemo, da se nam bodo v jesensko zimskem ciklusu pridružili še vsi tisti, ki želijo tudi sami na organiziran način in pod strokovnim vodstvom vložiti nekaj koristnega za svoje zdravje. Mi vsakomur ponujamo možnost in smo prepričani: ZA ZDRAVJE GRE! 

Ob svetovnem dnevu srca (30. septembra) bomo organizirali tradicionalni pohod Po srčkovi poti ter z druženjem na Črnih njivah.

V četrtek, 2. novembra bo javno zdravstveno preventivno predavanje o revmatoidnih obolenjih, nato od 12. do 19. novembra sledi teden obnovitvene rehabilitacije s šolo zdrave prehrane v Zdravilišču  Dolenjske Toplice.

Mesec december pa si bomo prisvojili za prednovoletna srečanja po vseh devetih skupinah.

 

Verjamemo, da bo šlo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezave

 

Aktualno

REVMATOIDNA VNETNA OBOLENJA MED NAMI

Koronarno društvo Ilirska Bistrica vsako leto organizira po dve zdravstveno preventivni predavanji, ki nista namenjeni zgolj članom društva, ampak tudi vsem drugim zainteresiranim. Drugo letošnje predavanje s pogovorno delavnico, ki je potekalo v mali dvorani Doma na Vidmu 9. novembra, je bilo namenjeno spoznavanju revmatoidnih vnetnih obolenj. Predavanja in pogovora se je udeležilo preko 60 udeležencev. Nosilka teme z naslovom »Revmatoidna vnetna obolenja - prepoznavanje in obvladovanje« je bila zdravnica Svjetlana Drljača, dr. med., specialistka revmatologije iz Splošne bolnišnice Izola,

Več
OB SVETOVNEM DNEVU SRCA

Bolezni srca in ožilja že več desetletij sodijo med najpogostejše povzročitelje smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi srčni infarkt, možgansko kap in srčno popuščanje, prezgodaj umre 20,7 milijona ljudi po svetu. To je bil povod, da je Svetovna zdravstvena organizacija  29. september  razglasila kot Dan srca. 

Več
SRČNO - PREKO CELEGA LETA

Obeti za letošnje leto Koronarnemu društvu Ilirska Bistrica niso bili ravno vzpodbudni. Zvišanje stroškov za najemnine telovadnic in poslovnih prostorov, za ogrevanje, za druženja in še kaj na eni strani, pa zmanjšanje letnega zneska dotacije občine in še usihanje števila sponzorjev na drugi strani, so vodstvo in članstvo spravile v hude skrbi. 

Več
PESTRA SEZONA V KORONARNEM DRUŠTVU

Kljub ne povsem prijaznim okoliščinam zaradi epidemije smo se ob koncu marca zbrali na občnem zboru in ga zaključili z druženjem članstva. Zastavili smo si obetaven program in kar takoj začeli z delom. 

 

Več