V okviru programa Zdravstvena preventiva – opolnomočenje  in ozaveščanje  koronarno društvo vsako leto v tednu zimskih šolskih počitnic organizira javno zdravstveno preventivno predavanje za članstvo in za vse druge zainteresirane občane. Letošnje  predavanje s pogovorno delavnico smo organizirali 28. februarja

v Mali dvorani doma na Vidmu in sicer na temo Najpogostejše bolezni gibal  v odrasli dobi – osteoartroza in osteoporoza. Predavateljica in nosilka pogovora z udeleženci je bila Dragica Kozina, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki se kot vodja zdravstvene službe v Zdravilišču Talaso Strunjan že vrsto let uspešno ukvarja z navedenima zdravstvenima področjema. V njene ordinacije  so pogosto napoteni tudi bolniki iz naše občine in  prav posebej je bilo prijetno njeno srečanje s številnimi "znanci", ki jih obravnava zaradi težav z gibali.

Predavanja in delavnice se je udeležilo več kot 90 poslušalcev in vsi so uživali. Nosilka je namreč z neverjetno lahkoto,  poučno, predvsem pa jasno in na vsem razumljiv način predstavila vse ključne  zagate okoli naših kosti in  sklepov ter nas poučila o možnostih, s katerimi lahko preprečimo ali vsaj upočasnimo procese, ki vplivajo na nastanek in razvoj obeh zelo pogostih obolenj. Preko številnih vprašanj udeležencev in njenih izčrpnih pojasnjevanj smo si prisotni tudi sami odgovorili na marsikatero tovrstno težavo. Dr. Kozinovi smo ob koncu bučno zaploskali in ji izročili skromen šopek.

 

 

Pred pričetkom predavanja  pa smo opravili še eno prijetno dolžnost. Članice in člani Koronarnega društva smo se namreč organizirano odzvali na sodelovanje v dobrodelni akciji Napolni nas z upanjem – stari tolarji za nove začetke, ki jo je od 10. januarja do konca februarja vodilo Slovensko združenje za boj proti raku dojk EUROPA DONNA SLOVENIJA. S pridobljenimi sredstvi iz  te vseslovenske akcije bo Europa Donna Slovenija razvila svoj prepoznaven program ROZA, s katerim pomagajo pri psihosocialni podpori bolnicam in njihovim svojcem. V  vseh devetih skupinah koronarnega društva smo zbrali kar veliko starih tolarskih bankovcev in jih v Roza zabojčku ponosno predali predsednici Europa Donne  ge. Tanji Španić, dr. veter. medicine. Deležni smo bili velike zahvale in tudi sami smo bili ponosni na to, da smo tako množično sodelovali pri plemeniti akciji. Z Združenjem Europa Donna  smo  se dogovorili tudi za nadaljnje sodelovanje na področju dobrodelnosti in pri skrbi za osebe z dolgotrajnimi  bolezenskimi težavami. 

 

Aktualno

KO GRE ZA ZDRAVJE TELOVADIMO TUDI PREKO TV ZASLONOV

 

V času, ko smo zaradi pandemije in sprejetih ukrepov za njeno zajezitev, dodatno omejeni pri skrbi za svoje zdravje, se nam izmikajo tudi možnosti za redno izvajanje programa vseživljenjske rehabilitacijske vadbe  in vzdrževanje dobre telesne kondicije. V koronarnem  društvu smo bili že pred časom prisiljeni prilagoditi  ali pa  krčiti redne programe telesne vadbe ter iskati vse mogoče nove rešitve (zmanjševanje števila udeležencev vadbenih skupin, vadba na prostem itd.). Telovadeči se sicer znajdejo vsak po svoje, a dejstvo je, da vsi pogrešajo pravo vodeno in organizirano telesno vadbo. V našem društvu posebej izstopa še težava, da večina članic in članov nima možnosti, da bi spremljala program vadbe preko interneta oziroma preko zoom-a.

Več
POHOD PO KOČANIJI

 

MNOŽIČNO  ZA  KONEC PRVEGA DELA SEZONE

 

 

Koronarno društvo Ilirska Bistrica vsako leto ob zaključku spomladanskega dela vseživljenjske rehabilitacijske telesne vadbe organizira poletni društveni pohod po znanih krajih v domači občini. Pohod vedno obogatimo z družabnim srečanjem  članstva in prijateljev. Letos je bilo to devetič.  Pohod po vaseh Kočanije z družabnim srečanjem  smo organizirali v soboto, 6. junija, tako  da smo lahko istočasno obeležili tudi  spominski dan občine oziroma se spomnili našega občinskega praznika – 4. junija.

Več

Informacije

 

Koronarno društvo Ilirska BistricaJurčičeva 1, 6250 Ilirska Bistrica

 

Osebno: na sedežu društva, vsako prvo sredo v mesecu od  11. do 12. ure

 

Tel/Mobi: 040 - 364 313, vsako sredo od 10. do 12. ure,

 

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Informator

Povezave